donderdag 11 december 2014

Bedrijfskunde ook politiek relevant.


foto: Pung voor het Partijhuis in Eindhoven

Fontysstudent van de opleiding Technische Bedrijfskunde Pung Marnickam heeft eind 2014 voor zijn vrije studiepunten een interessante en nuttige opdracht uitgevoerd voor een landelijke politieke partij als voorbereiding op de Statenverkiezing maart 2015.
De aanleiding daarvoor is een uitspraak geweest van de nieuwe voorzitter van het MKB Nederland die bij de vorige verkiezingen heeft gezegd dat het partijprogramma van de SP het beste de belangen van het MKB behartigd. Dat is voor veel mensen een verrassing, omdat vaak het beeld wordt geschetst dat de Socialistische Partij vooral opkomt voor de gewone arbeider en altijd hamert op goede sociale wetgeving en sociale verzekeringen en daardoor minder oog heeft voor de belangen van de werkgever.
In 2010 heeft SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen een programmaboekje gepresenteerd met als titel: “Hart voor de zaak” om allereerst het grote belang van het MKB duidelijk te maken voor de economie en de werkgelegenheid. Daarnaast was het bedoeld om het MKB in het algemeen te ondersteunen door middel van passende overheidswetgeving.  
Aangezien we nu vier jaren verder zijn en veel wetgeving door het huidige en vorige kabinet is gewijzigd , was het nodig om een update te maken.
Pung is gevraagd om de recente wetten voor het MKB te beschrijven en te analyseren  en recente cijfers te achterhalen van de ontwikkelingen in het MKB. Waar zit de groei en krimp, in welke sectoren ? Via het Centraal bureau Statistiek ( CBS), het ministerie van Economische Zaken (EZ), het Economisch Instituut Midden-en Kleinbedrijf (EIM) en publicaties als Cijfers & Trends van de Rabobank is deze informatie verzameld.
Overheidsregels gelden voor heel veel verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Uiteraard kent iedereen belastingwetgeving zoals BTW, vennootschaps- of winstbelasting. Daarnaast heb je ook  sociale, arbo- en milieuwetten. Anderzijds zijn er ook heel veel Eenmanszaken die al of niet als ZZ|P-er bekend staan. Meestal denk je bij het MKB aan de juridische besloten vennootschapsvorm. Er zijn echter ook andere vormen als Vennootschap onder firma, Commanditaire Vennootschap en Coöperatieve Vereniging.    


Foto: Pung wordt ontvangen door SP- Afdelingssecretaris Mick van Son

Foto: Overleg tussen opdrachtgever Van Son en student Marnickam.

TB-student Marnickam heeft daarmee laten zien dat bedrijfskundige kennis en aanpak ook maatschappelijk en politiek zeer relevant kunnen zijn.  De opdrachtgever was tevreden en kan de resultaten gebruiken voor het bijstellen van het SP-beleid voor het MKB in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten